Online Marketing
SEA
SEO

Google komt met grote update. Welke impact heeft Google Gemini op SEA en SEO en wanneer wordt dit verwacht in NL?

Jeroen van Kesteren
May 15, 2024

Na de harde klappen die Google heeft gehad van grote concurrent ChatGPT / Microsoft, waarbij Google flink afging met de demonstratie van hun AI tool genaamd 'Bard', lijkt Google nu hard terug te slaan. Het is even stil geweest, maar inmiddels heeft Google een compleet nieuwe manier van het gebruik van de zoekmachine geïntroduceerd.

Wat gaat er aan Google veranderen?

Op het eerste gezicht lijkt het een hele subtiele verandering, maar aan de achterkant werkt de zoekmachine echt anders. Google Gemini zorgt ervoor dat Google de wereld om ons heen echt kan begrijpen, zoals wij dat zelf ook kunnen. Naast het invoeren van een zoekopdracht in de zoekmachine, kun je ook je camera gebruiken om Google iets te laten zien waar jij een vraag over hebt. Het systeem van Gemini herkent de visuele input via de camera van je telefoon en kan dan context geven over de vraag die jij hebt over wat je ziet.

Welke impact heeft Gemini op Google Ads?

Google Ads zal altijd een belangrijk onderdeel blijven van Google, dit is immers een van de verdienmodellen van Google naast bijvoorbeeld het workspace gedeelte. De Google Ads zullen wel flink gaan veranderen, zo wordt beeld veel belangrijker en en de input wordt veel meer variabel. Het gaat niet alleen om relatief statische websites, zoekwoorden en teksten, maar de input kan ook bestaan uit beeld, wat elke keer anders is. De zoekmachine begrijpt wat er getoond wordt en kan op basis van die input zorgen dat de juiste informatie aan de gebruiker wordt gegeven. Aanvullend daarop zullen advertenties getoond worden die relevant zijn voor de gebruiker.

Welke impact heeft Gemini op SEO?

Ook voor het optimaliseren van jouw website om te zorgen dat je hoger komt te staan in de organische zoekresultaten zal dit impact hebben. Google zal wel constant informatie nodig hebben om te leren en dus is het zaak om die informatie zo makkelijk mogelijk inzichtelijk te maken voor Google. Hiermee zorg je ervoor dat Google Gemini ervoor kiest om jouw informatie te laten zien in plaats van de informatie van een concurrent.

Zorg ervoor dat je voorbereid bent

Kortom, zorg ervoor dat je voorsorteert op het nieuwe zoeken. Search Generative Experience is nog niet uitgerold in Nederland, maar wel in de Verenigde Staten, de verwachting is dat de nieuwe manier van zoeken later dit jaar ook in andere landen (waaronder Nederland) uitgerold zal worden. Bereid je hierop voor door te kijken hoe jij vragen van gebruikers beantwoord en of dit op de juiste manier gecodeerd is, zodat Google het ook eenvoudig kan lezen en gebruiken voor hun antwoorden.

Sterke verhalen

Meer Wijsheden

Daan Groot

Een goede landingspagina. Hoe maak je het, en wat zijn de voordelen ervan?

Bekas Ilias

Facebook account gehackt. Wat nu? Wil je jouw Facebook bedrijfsaccount herstellen? Volg deze stappen!

Mircha Pellens

Zo maak je de perfecte contentkalender met het 3-H model (Oftewel: Hub, Hero & Hygiëne) en zet je het effectief in.

Daan Groot

Een goede landingspagina. Hoe maak je het, en wat zijn de voordelen ervan?

Bekas Ilias

Facebook account gehackt. Wat nu? Wil je jouw Facebook bedrijfsaccount herstellen? Volg deze stappen!

Mircha Pellens

Zo maak je de perfecte contentkalender met het 3-H model (Oftewel: Hub, Hero & Hygiëne) en zet je het effectief in.